Programma

Atelierexpositie Vorm

Kees van de Wal (Oirschot, 1967) maakt non-figuratieve minimalistische schilderijen en wandobjecten. In de zomer van 2019 exposeert hij in zijn atelier in de vesting van Zaltbommel. Deze atelierexpositie heeft de titel Vorm en toont enkele van zijn ‘samengestelde vormen’. Monumentaal, in een zekere verstilling, nemen de vormen hun plaats in de ruimte.

Wanneer?

22, 23, 29 en 30 juni
7 juli
4 augustus
1 september
en op afspraak

Waar?

Zaltbommel

In het non-figuratieve minimalistische werk van beeldend kunstenaar Kees van de Wal (Oirschot, 1967) zien we vormen. Op doek en als wandobject. Soms solitair in de ruimte, soms in relatie tot elkaar. Vormen, restvormen en samengestelde in vlak of contour, vrijwel altijd in een zekere rust en verstilling.

Sinds de eerste expositie in 2008 is, vanuit abstracte landschappen met het thema verstilling, het werk geëvolueerd tot wat het nu is. Na het verdwijnen van de horizon uit de landschappen zijn suggesties van wolken en begroeiing verder geabstraheerd tot zelfstandige vormen. Deze vormen gingen een relatie aan met elkaar en met het doek. Door gebruik te maken van tegenstellingen, zowel in vorm als formaat, penseelvoering, kracht en kleur ging Van de Wal op zoek naar de juiste combinatie van spanning en balans. Toen hij zich niet meer liet beperken door de randen van het schilderdoek waren de eerste wandobjecten een feit.

De eerste zelfstandige vormen werden vaak vanuit één beweging neergezet waarbij de beweging, de materie, de afwisseling tussen harde en zachte lijnen en hoeken en de penseelstreek de vormen hun karakter gaven. Op dit moment concentreert Van de Wal zich op vormen en restvormen. Vormen schuiven over elkaar heen waardoor een nieuwe vorm ontstaat. Deze restvormen en samengestelde vormen verheft Van de Wal tot zelfstandige vormen die niet meer toevallig aanwezig zijn. Het worden vormen die een plaats innemen in de ruimte. Die bestaansrecht hebben en tegelijkertijd een stille getuige zijn van hetgeen zich afspeelt.

Sinds januari 2017 woont en werkt Van de Wal in zijn atelier in de historische binnenstad van Zaltbommel. Met enige regelmaat organiseert hij een open atelier om de drempel tot zijn atelier te verlagen en hier te praten over kunst, zijn werk of het weer. Een unieke kans om de kunstenaar aan het werk te zien en te volgen in zijn proces.