Programma

Grenzeloos Loevestein

Tijdens Grenzeloos Loevestein ontdek je hoe Slot Loevestein omging met verschillende grenzen tijdens drie – voor Slot Loevestein – belangrijke tijden: de Middeleeuwen, de Tachtigjarige Oorlog en de Napoleontische tijd. Met echte ridders en soldaten, workshops én natuurlijk verhalen over gevangenen.

Wanneer?

16 en 17 juni 2019

Waar?

Slot Loevestein

Middeleeuwen

De ridders van House of wax entertainment en F.I.G.H.T trekken in het kasteel. Als je binnenkomt, komen de geuren van Middeleeuwse gerechten je al tegemoet. Ook zijn handwerkers in het kasteel aanwezig die laten zien hoe ambachten uitgevoerd werden.

Op het Toernooiveld zetten de ridders hun tenten op en tonen je het kampleven. Ze geven een wapenschouw en vechtdemo’s. Voor kinderen zijn er speciale kiddy battles in het soldatenstraatje. Deze zijn te reserveren om 12:30, 14:30 en 16:00 uur – met sleutel/entreebewijs van het kasteel. (maximaal 30 kinderen per workshop)

De ridders van Middeleeuwsegroep Walewein leren je op het toernooiveld hoe je kunt schieten met een grote katapult en trebuchet – een middeleeuws slingerarm-artilleriewapen. Dit kun je uitproberen als je een sleutel/toegangsbewijs hebt.

Tachtigjarige oorlog – Nederlandse opstand

Ook tijdens de Nederlandse opstand was het bewaken van de grenzen van groot belang. In de vesting zet de Bergsche Battery hun tenten op. Zij tonen je het kampleven en maken zich klaar voor de strijd tegen de Spanjaarden.
Op de Voorburcht voor het kasteel geven de soldaten demonstraties ‘pieken’.

Napoleontische tijd

Een gezin uit de Napoleontische tijd trekt in het Soldatenhuisje. Hier kun je zien hoe ze in deze tijd leefden. Verder verzorgt Bas Gordijn van Baroen workshops voor kinderen om zelf te leren schieten. Deze zijn te reserveren om 11:30 – 12:00 – 13:00 – 13:30 – 14:00 – 15:00 – 15:30 – 16:00 uur – met sleutel entreebewijs van het kasteel. (maximaal 20 kinderen per workshop)

Dit is er verder nog te doen

In de Riddercaemer in het kasteel vind je Max de tingieter met zijn verzameling tinnen figuurtjes. Je kan daar ook zelf je tinnen figuurtje maken.

Op het toernooiveld laat een ijzersmid zijn kunsten zien. Weet jij hoe een hoefijzer wordt gemaakt?

Verhalen van de gidsen

Slot Loevestein is natuurlijk bekend van de boekenkist van Hugo de Groot. Dat verhaal vertellen we vaak en graag. Maar Slot Loevestein is nog veel meer! Dit weekend gaat de kist vol verhalen weer open en vertellen de gidsen verhalen waar ‘Grenzeloos Loevestein’ centraal staat.