Programma

Landelijke Open Imkerijdag

Een ideaal moment om een kijkje te nemen in de bijzondere wereld van de Bijenhouderij. Imker Koos Tromp vertelt u over het fascinerende leven van de honingbij. Pas een imkerpak of proef de lekkere honing.

Wanneer?

Zaterdag 13 juli 2019

Waar?

Imkerij De Heerlijkheid Trompenburg
Maarten van Rossumweg 31
5301 HC Poederoijen
trompenburg@zonnet.nl
0418 – 677134

Zaterdag 13 juli openen Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de Bijenhouderij. Dus ook bij u in de buurt. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven? Bijen houden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Zelf doen

Voor wie dat wil is er de gelegenheid om eens een imkerpak aan trekken en de bijenpijp aan te steken, leuk voor op de foto. Ook is er een grote bijenkorf en zijn er informatie panelen over bijen. Verder is er documentatie om mee naar huis te nemen om het bijenverhaal nog eens rustig door te nemen. De jeugd kan zolang de voorraad strekt een kaarsje maken van echte bijenwas. Iedere bezoeker/ster krijgt zolang de voorraad strekt een zakje met zaad van zgn. drachtplanten om in de tuin te zaaien. Hiermee kun je behalve bijen ook vlinders en andere insecten naar je tuin te lokken.

Lekkers voor thuis

Voor de liefhebbers bestaat er ook de mogelijkheid om een potje honing aan te schaffen of een van de andere lekkere streekproducten uit de eigen moestuin, boomgaard en kippenhok van De Heerlijkheid Trompenburg.

De toegang is gratis, dus kom kijken want het wordt weer een gezellige en leerzame dag. Bommelerwaardse honingen met de smaken uit het Hollandse Rivierenland.