Programma

Stadswandelingen Zaltbommel

Ga met een gids wandelen door de stad Zaltbommel. Elke week staat een ander thema centraal.

Wanneer en wanneer

6 juli Groen in Zaltbommel
13 juli Kunstwandeling
20 juli Joodse geschiedenis van Zaltbommel
27 juli Familie Philips in Zaltbommel

Aanvang: 13.30 uur

Kosten en aanmelden

Aanmelden via TRIP, Markt 10, Zaltbommel
Kosten: € 3,50, maximaal 20 personen per wandeling.
Op vertoon van de voucher kan men een kopje koffie bij de HEMA krijgen
óf een bolletje ijs bij IJssalon Hygge.

 

6 juli Groen in Zaltbommel

Deze wandeling voert de gasten over de vestingwallen met de bijzondere beplanting, die de komende de jaren worden gerestaureerd naar het oorspronkelijke 19e eeuwse plantontwerp van De Virieu.

De heemtuin en de kruidentuin worden aangedaan evenals de Torentuin, de Stadskwekerij, een particuliere stadstuin en twee voortuinen in de Ruiterstraat. Ook het nieuw aangelegde parkje in de Lange Steigerstraat, het parkje en speeltuin in de Laeck en de Museumtuin.

Daarnaast vertellen we alles over historische hoogstandjes die we op onze weg tegen komen.

13 juli Kunstwandeling

Deze wandeling is gebaseerd op de kunstwandeling van een aantal jaren geleden. We gaan met behulp van diverse schilderwerken van Bommelse kunstenaars naar de plaatsen waar deze schilderingen zijn gemaakt en vergelijken toen en nu.

De kunstwerken in de stad krijgen aandacht evenals de galeriën.

Het boekje ‘Schilderachtig Zaltbommel’ wat toen gemaakt is door kunsthistoricus Peter Schipper is in het Stadskasteel weer te koop.

20 juli Joodse geschiedenis van Zaltbommel

Deze wandeling voert ons langs woonhuizen waar joodse mensen hebben gewoond, die in 1942/43 zijn weggevoerd en om het leven zijn gebracht in Auschwitz en Sobibor. Het bizarre levensverhaal van joodse mensen die dachten een veilig heenkomen te zoeken in het toenmalige Indië en daar in een Jappenkamp omkwamen, niet omdat ze Joods waren maar omdat ze Nederlander waren, komt aan de orde. We brengen een bezoek aan het Mikwe en geven aandacht aan de Stolpersteine.

27 juli Familie Philips in Zaltbommel

De deelnemers krijgen uitgebreid te horen over de beroemde familie Philips die eind 18e eeuw in Zaltbommel neerstreek. En grote, voorname familie, die diverse panden in de stad bewoonden. Handelsmensen, die een handel opzetten in koloniale waren, tabak en een koffiebranderij. Een bankiershuis oprichtten en een assurantiekantoor. Een gasfabriek exploiteerden. De beroemdste telgen zijn natuurlijk Anton en Gerard Philips, die in 1890 in Eindhoven hun gloeilampenfabriekje begonnen, dat uitgroeide tot het wereldconcern Philips.