Een tipje van de sluier

Ons programma is inmiddels bekend maar ontwikkelt zich nog door tot maart 2019.
 Hieronder vind je al wat highlights. 

Wil je alle activiteiten van het cultuurfestival zien?
Kijk dan onder het kopje agenda voor het volledige programma 

 

 

 

14, 15, 16 en 21, 22, 23 juni 2019 | Sint Maartenskerk | Zaltbommel

Between

Maria van gerwen e.a.

Performance tijdens het blauwe uur. 

De kerk ademt het lege moment tussen tegenstellingen zoals stilte en geluid, hoog en laag, heden en verleden, leven en dood, De uitvoering is in de avond, wanneer licht en donker elkaar aanraken, een tussenmoment. Als bezoeker doe je je schoenen uit, zodat je de vloer kunt voelen. De kerk is het podium, je beweegt jezelf door de ruimte om ook af en toe stil te staan. Vocalisten accentueren de stilte, er is een spel tussen lichtheid en zwaarte, van geboorte tot het hiernamaals, objecten ontstaan tijdens de performance of zijn een weerslag van de kerk. Zo word je onderdeel van het geheel. Intussen verandert het licht.

 

De expositie

De objecten blijven in de kerk staan tot 1 september. Er zijn nog sporen van de performances.

 
21, 22, 23 juni 2019 | Stadskasteel ZaLtbommel (start)

Theaterwandeling Bommel in de Waard

diverse verenigingen en artiesten

De theaterwandeling start bij het Stadskasteel Zaltbommel. In een groep van 30 personen gaat u onder begeleiding van een gids, een ‘heer of dame van stand’, een 3 uur durende verrassende en betoverende wandeling maken. U loopt over de historische stadswallen en singels, door de eeuwenoude binnenstad en langs de stadsmuur en uiterwaarden. Tijdens deze route wordt u getrakteerd op; theater, muziek, poëzie, kunst en dans uitgevoerd door kunstbeoefenaars, zowel amateur als professionals, uit de gehele regio. De voorstellingen en kunstuitingen zijn geïnspireerd op de verhalen van Marten Toonder, de Bommelsaga. Speciaal gecreëerd voor de bijzondere locaties en in samenwerkingsverband tot stand gekomen. 

 

Laat u vervoeren door de mooie locatie, het enthousiasme van regionale talenten, originele kunstuitingen, inspirerende verhalen en een ontspannen gezelschap tijdens dit belevingsproject.

 Doorlopende expositie

Pracht in de Gracht

diverse kunstenaars

Elke twee jaar zijn de grachten van Zaltbommel het decor van een  openluchttentoonstelling van drijvende kunstwerken. Tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard zijn de beelden op veel meer plaatsen te vinden: de Marten van Rossemsingel en de Virieusingel in Zaltbommel, het water bij het Parkeiland in Zaltbommel, in Hurwenen langs de Van Heemstraweg en in de kasteelgracht van kasteel Ammersoyen.

Kunstwerken, geselecteerd op diversiteit zijn monumentaal, spraakmakend, ingetogen, experimenterend, kleurrijk, grappig of ontroerend. Kunstwerken met en zonder boodschap. In 2019 doen een aantal bekende kunstenaars mee.

 29 juni 2019 |Slot Loevestein | 30 juni 2019 |Sint maartenskerk | 7 september  2019 | Kasteel Ammersoyen

Memento Libero

zaltbommels Kamerkoor

DROMEN VAN VRIJHEID. Een uniek POETISCHE en DANSANTE KOORPRODUCTIE in twee informele promenadeuitvoeringen op historische locaties en een concertuitvoering temidden van de indrukwekkende festival expositie BETWEEN in de prachtige Sint Maartenskerk.

 

Repertoire uit de Romantiek met nadruk op natuur, Liederen “Im Freien zu Singen” van Felix Mendelssohn en Franz Schubert, en eigentijdse muziek met Vrijheidssongs van Sandstrom, Nilsson (uit de film ‘As it is in Heaven’), Sibelius (Finlandia) en delen uit Sacred Concerts - Freedom van Duke Ellington. Dit alles met ballet en gedichten van Goethe, Eichendorf, Schiller en eigentijdse poëzie van Thom Ummels.

 
doorlopend Vanaf Half Juni 2019 tot 1 September

Maison PUBLIEK

Jeroen Stijlaart e.a.

 

Gedurende een periode van vier maanden zal, voor elk dertig dagen, Maison Publiek de woon- en centrale werkplek van drie kunstenaars zijn. Hierdoor speelt de omgeving een belangrijke rol in het werkproces.

Op gezette tijden is de //ProcesRuimte// open voor het publiek. Buiten deze tijden is de kunstenaar vrij om publiek uit te nodigen voor interactie.

Na afloop van deze dertig dagen sluit de kunstenaar zijn onderzoeksperiode af met een tentoonstelling van het stadium waar hij/zij op dat moment is in het proces. In de aansluitende ruimte start de tweede kunstenaar een werkproces en gaat het onderzoek verder voor de volgende dertig dagen. Nu zijn zowel de tentoonstelling als de werkplek voor het publiek toegankelijk. Doormiddel van deze structuur blijft de //ProcesRuimte// zich ontwikkelen en voedt zij zichzelf met een dynamisch proces met tussentijdse conclusies.

 expositie | 29 juni t/m 14 september 2019 | kasteel Ammersoyen | atelierroute | 24, 25, 31 augustus en 1 september 2019

Kunst, Kiezel en Klei

Diverse kunstenaars

Meer dan 50 beroepskunstenaars, autodidacten en gevorderde amateurs zetten de deuren van hun ateliers en werkplaatsen open om het publiek kennis te laten maken met hun werk. Laat je verrassen door het gevarieerde aanbod van onder meer beelden, schilderijen, keramiek, grafiek, fotografie, glaskunst, sieraden en handgeweven textiel. Speciaal voor het Cultuurfestival Bommelerwaard is er een doorlopende overzichtstentoonstelling in Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden.