Een tipje van de sluier

Ons programma is grotendeels bekend maar ontwikkelt zich nog door tot april 2019.
 Hieronder vind je al wat highlights. 

Wil je alle activiteiten van het cultuurfestival zien?
Klik dan bij het complete programma (dit wordt de komende tijd nog aangevuld, dus houd het in de gaten).

Organiseer je zelf een activiteit en wil je dat graag in het programma terugzien? Lever dan gegevens aan via dit formulier. 

14, 15, 16 en 21, 22, 23 juni 2019 | Sint Maartenskerk | Zaltbommel| expositie tot 1 september

Between

LOCATIE PUBLIEK i.s.m. MARIA VAN GERWEN E.A.

Performance tijdens het blauwe uur. 

De kerk ademt het lege moment tussen tegenstellingen zoals stilte en geluid, hoog en laag, heden en verleden, leven en dood, De uitvoering is in de avond, wanneer licht en donker elkaar aanraken, een tussenmoment. Als bezoeker doe je je schoenen uit, zodat je de vloer kunt voelen. De kerk is het podium, je beweegt jezelf door de ruimte om ook af en toe stil te staan. Vocalisten accentueren de stilte, er is een spel tussen lichtheid en zwaarte, van geboorte tot het hiernamaals, objecten ontstaan tijdens de performance of zijn een weerslag van de kerk. Zo word je onderdeel van het geheel. Intussen verandert het licht.

 

De expositie

De objecten blijven in de kerk staan tot 1 september. Er zijn nog sporen van de performances.
21, 22, 23 juni 2019 | Stadskasteel ZaLtbommel (start)

Theaterwandeling Bommel in de Waard

diverse verenigingen en artiesten

De theaterwandeling start bij het Stadskasteel Zaltbommel. In een groep van 30 personen gaat u onder begeleiding van een gids, een ‘heer of dame van stand’, een 3 uur durende verrassende en betoverende wandeling maken. U loopt over de historische stadswallen en singels, door de eeuwenoude binnenstad en langs de stadsmuur en uiterwaarden. Tijdens deze route wordt u getrakteerd op; theater, muziek, poëzie, kunst en dans uitgevoerd door kunstbeoefenaars, zowel amateur als professionals, uit de gehele regio. De voorstellingen en kunstuitingen zijn geïnspireerd op de verhalen van Marten Toonder, de Bommelsaga. Speciaal gecreëerd voor de bijzondere locaties en in samenwerkingsverband tot stand gekomen. 

 

De route loopt over verharde en onverharde paden en wegen is gedeeltelijk moeilijk begaanbaar voor rolstoelgebruikers en rollators.

 Doorlopende expositie

Pracht in de Gracht

diverse kunstenaars

Elke twee jaar zijn de grachten van Zaltbommel het decor van een  openluchttentoonstelling van drijvende kunstwerken. Tijdens het Cultuurfestival Bommelerwaard zijn de beelden op veel meer plaatsen te vinden: de Marten van Rossemsingel en de Virieusingel in Zaltbommel, het water bij het Parkeiland in Zaltbommel, in Hurwenen langs de Van Heemstraweg en in de kasteelgracht van kasteel Ammersoyen.

Kunstwerken, geselecteerd op diversiteit zijn monumentaal, spraakmakend, ingetogen, experimenterend, kleurrijk, grappig of ontroerend. Kunstwerken met en zonder boodschap. In 2019 doen een aantal bekende kunstenaars mee.

 29 juni 2019 |Slot Loevestein | 30 juni 2019 |Sint maartenskerk | 7 september  2019 | Kasteel Ammersoyen

Dromen in vrijheid

zaltbommels Kamerkoor, Paulette Willemse, Thom Ummels

 

"Dromen in vrijheid" is een unieke productie met cross-overs van koorzang, dans en poëtische voordracht. Er zijn drie uitvoeringen

op bijzondere locaties in de Bommelerwaard. Twee informele promenade-uitvoeringen in de historische omgeving van Slot Loevestein en kasteel Ammersoyen. Daarnaast een concertuitvoering te midden van de festivalexpositie "BETWEEN" in de prachtige Sint Maartenskerk in het hart van vestingstad Zaltbommel.

 

Vocaal repertoire uit de Romantiek met nadruk op natuur, Liederen Im Freien zu Singen van Felix Mendelssohn en Franz Schubert, en eigentijdse muziek met vrijheidssongs van Sandstrom, Nilsson (uit de film As it is in Heaven), Sibelius ("Finlandia") en delen uit "Sacred Concerts - Freedom" van Duke Ellington. Koorzang van het Zaltbommels Kamerkoor onder leiding van Irene Maessen,  aaneengeregen door de voordracht van passende poëzie door Thom Ummels en op maat gemaakt ballet van balletschool Paulette Willemse.

 

Naar een idee van Jan Opschoor

 

 


expositie | 29 juni t/m 14 september 2019 | kasteel Ammersoyen | atelierroute | 24, 25, 31 augustus en 1 september 2019

Kunst, Kiezel en Klei

Diverse kunstenaars

Meer dan 50 beroepskunstenaars, autodidacten en gevorderde amateurs zetten de deuren van hun ateliers en werkplaatsen open om het publiek kennis te laten maken met hun werk. Laat je verrassen door het gevarieerde aanbod van onder meer beelden, schilderijen, keramiek, grafiek, fotografie, glaskunst, sieraden en handgeweven textiel. Speciaal voor het Cultuurfestival Bommelerwaard is er een doorlopende overzichtstentoonstelling in Kasteel Ammersoyen in Ammerzoden.