Aanmelden

Scholenproject ‘Schatten van de Bommelerwaard’

Voor de basisscholen in de Bommelerwaard organiseerde het festival een speciaal scholenproject. De schatten in de Bommelerwaard stonden hier centraal. Jacqueline Jans, kunstdocent van het MuseumAtelier verzorgde i.s.m. kunstenaars uit de regio, de lessen op school. De groepen 4,5 en 6 gingen op zoek naar de schatten uit de Bommelerwaard en groep 7 en 8 naar kunst in de openbare ruimte. Er deden 12 scholen mee met zo’n 500 leerlingen. De schatten waren vervolgens te zien op exposities door de gehele Bommelerwaard.

Groep 4, 5 en 6

Het Museum Stadskasteel verzamelt, bewaart en exposeert gebruiks- en kunstvoorwerpen uit de Bommelerwaard. Deze bronnen vertellen iets over de cultuur van toen. Hiermee vertellen we de verhalen die niet vergeten mogen worden. Leerlingen uit groep 4/5/6 gingen zelf met wat ze zagen aan de slag. Wat wil jij vertellen over jezelf en bewaren voor de toekomst? Vertel je verhaal, niet met taal maar met beeld. Ze maakten een schatkist, een ‘tijdsmonument’, waarin hun huidige interesses en voorkeuren verbeeld zijn.

Groep 7/8

Groep 7/8 ging in  op de betekenis van kunst in de openbare ruimte. In je eigen omgeving zijn volop kunstwerken te vinden. Wat vind jij hiervan? Welke verhalen vertellen deze beelden? Hoe kun je zelf verhalen verbeelden? De leerlingen maakten kunstwerken a.d.h.v. de ‘BommelSaga’ voor de Theaterwandeling ‘Bommel in de Waard’.

TV Gelderland

TV Gelderland kwam opnames maken tijdens een van de lessen. Bekijk hier de rapportage.

Expositie Scholenproject 500 schatkisten

In de maanden juli en augustus waren alle schatkisten die gemaakt zijn tijdens het scholenproject te zien in het Museum Stadskasteel Zaltbommel, Kasteel Ammersoyen, het Driels Museum, het Historisch Museum Hedel en in Slot Loevestein. Per locatie waren zo’n 165 schatkisten te bewonderen.

Deze scholen deden mee:

Expositie Stadskasteel Zaltbommel
OJBS De Lispeltuut Hedel, groep 5 en 6
Mgr. Zwijsenschool Kerkdriel, groep 5a, 5b en 5c
Juliana van Stolbergschool Poederoijen, groep 4 en 5

Expositie in Slot Loevestein
R.K. Basisschool de Schakel Ammerzoden, groep 5, 6a en 6
PCB de Rank Kerkwijk, groep 5/6
OBS De Bogerd Rossum, groep 5 en 6

Expositie in Kasteel Ammersoyen
CBS De Regenboog Nieuwaal, groep 5/6
School met de Bijbel Zuilichem, groep 4/5 en 6
PCB De Bron Bruchem, groep 5 en 6
CB de Wegwijzer Nederhemert, groep 6

Expositie in het Driels Museum
CBS De Leiboom Zaltbommel, groep 5 en 6

Expositie in het Historisch Museum Hedel
Juliana van Stolbergschool Poederoijen, groep 4 en 5

Kunstworkshops voor kinderen in de zomervakantie!

Kinderen die het Stadskasteel Zaltbommel, Kasteel Ammersoyen of Slot Loevestein bezochten tijdens de schoolvakantie in de 2e of 3e week van Juli of de 3e week van Augustus konden zich ook opgeven voor een gratis workshop op de verschillende kasteellocaties.