Scholenproject ‘Schatten van de Bommelerwaard’

 

Alle basisscholen in de Bommelerwaard kunnen gratis meedoen met een speciaal scholenproject. De schatten in de Bommelerwaard staan hier centraal.  Jacqueline Jans, kunstdocent van het MuseumAtelier verzorgt, i.s.m. kunstenaars uit de regio, de lessen op school. De groepen 4,5 en 6 gaan op zoek naar de schatten uit de Bommelerwaard en groep 7 en 8 gaan op zoek naar kunst in de openbare ruimte.

 

Groep 4, 5 en 6

Het Museum Stadskasteel verzamelt, bewaart en exposeert gebruiks- en kunstvoorwerpen uit de Bommelerwaard. Deze bronnen vertellen iets over de cultuur van toen. Hiermee vertellen we de verhalen die niet vergeten mogen worden.  Leerlingen uit groep 4/5/6 bekijken objecten uit de museumcollectie en gaan zelf praktisch aan de slag. Wat wil jij vertellen over jezelf en bewaren voor de toekomst? Vertel je verhaal, niet met taal maar met beeld. Ze maken een schatkist, een ‘tijdsmonument’, waarin hun huidige interesses en voorkeuren verbeeld worden. Tijdens het Cultuurfestival worden de schatkisten op erfgoedlocaties in de Bommelerwaard geëxposeerd.

 

Groep 7/8

In groep 7/8 gaan we in op de betekenis van kunst in de openbare ruimte. In je eigen omgeving zijn volop kunstwerken te vinden. Wat vind jij hiervan? Welke verhalen vertellen deze beelden? Hoe kun je zelf verhalen verbeelden? De leerlingen maken kunstwerken a.d.h.v. de ‘BommelSaga’ voor de Theaterwandeling ‘Bommel in de Waard’. 

 

Aanmelden

Scholen kunnen zich opgeven voor de lessen op school via museumatelierzaltbommel@gmail.com.

 Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

De lessen worden gemaakt door Het MuseumAtelier. Het MuseumAtelier ontwikkelt creatieve en inspirerende lessen gekoppeld aan thema’s en het culturele erfgoed voor kinderen en basisscholen.