Programma

Scholenproject ‘Schatten van de Bommelerwaard’

Voor de basisscholen in de Bommelerwaard organiseert het festival een speciaal scholenproject. De schatten in de Bommelerwaard staan hier centraal. Jacqueline Jans, kunstdocent van het MuseumAtelier verzorgt, i.s.m. kunstenaars uit de regio, de lessen op school. De groepen 4,5 en 6 gaan op zoek naar de schatten uit de Bommelerwaard en groep 7 en 8 gaan op zoek naar kunst in de openbare ruimte. Er doen 12 scholen mee met zo’n 500 leerlingen.

Groep 4, 5 en 6

Het Museum Stadskasteel verzamelt, bewaart en exposeert gebruiks- en kunstvoorwerpen uit de Bommelerwaard. Deze bronnen vertellen iets over de cultuur van toen. Hiermee vertellen we de verhalen die niet vergeten mogen worden. Leerlingen uit groep 4/5/6 bekijken objecten uit de museumcollectie en gaan zelf praktisch aan de slag. Wat wil jij vertellen over jezelf en bewaren voor de toekomst? Vertel je verhaal, niet met taal maar met beeld. Ze maken een schatkist, een ‘tijdsmonument’, waarin hun huidige interesses en voorkeuren verbeeld worden.

Groep 7/8

In groep 7/8 gaan we in op de betekenis van kunst in de openbare ruimte. In je eigen omgeving zijn volop kunstwerken te vinden. Wat vind jij hiervan? Welke verhalen vertellen deze beelden? Hoe kun je zelf verhalen verbeelden? De leerlingen maken kunstwerken a.d.h.v. de ‘BommelSaga’ voor de Theaterwandeling ‘Bommel in de Waard’.

Expositie Scholenproject 500 schatkisten

In de maanden juli en augustus zijn alle schatkisten die gemaakt zijn tijdens het scholenproject te zien in het Museum Stadskasteel Zaltbommel, Kasteel Ammersoyen, het Driels Museum, het Historisch Museum Hedel en in Slot Loevestein. Per locatie zijn zo’n 165 schatkisten te bewonderen.

Voor de expositie in het Stadskasteel Zaltbommel en Kasteel Ammersoyen ontvangen de exposerende leerlingen een vrijkaart. De kastelen en de expositie zijn met een vrijkaartje of aangekocht toegangsbewijs, onder begeleiding van een volwassene met een geldig entreebewijs te bezichtigen. Het Driels Museum en Historisch Museum Hedel zijn gratis toegankelijk.

In Stadskasteel Zaltbommel exposeert:

OJBS De Lispeltuut Hedel, groep 5 en 6
Mgr. Zwijsenschool Kerkdriel, groep 5a, 5b en 5c
Juliana van Stolbergschool Poederoijen, groep 4 en 5

In Slot Loevestein exposeert:

R.K. Basisschool de Schakel Ammerzoden, groep 5, 6a en 6
PCB de Rank Kerkwijk, groep 5/6
OBS De Bogerd Rossum, groep 5 en 6

In Kasteel Ammersoyen exposeert:

CBS De Regenboog Nieuwaal, groep 5/6
School met de Bijbel Zuilichem, groep 4/5 en 6
PCB De Bron Bruchem, groep 5 en 6
CB de Wegwijzer Nederhemert, groep 6

In het Driels Museum exposeert:

CBS De Leiboom Zaltbommel, groep 5 en 6

In het Historisch Museum Hedel exposeert:

Juliana van Stolbergschool Poederoijen, groep 4 en 5

 

Kunstworkshops voor kinderen in de zomervakantie!

Kinderen die het Stadskasteel Zaltbommel, Kasteel Ammersoyen of Slot Loevestein bezoeken tijdens de schoolvakantie in de 2e of 3e week van Juli of de 3e week van Augustus kunnen zich ook opgeven voor een gratis workshop op de verschillende kasteel locaties.

Er zijn twee workshops per dag, om 13:00 en 15:00 uur en 8 plaatsen per workshop. Reserveren voor de workshop kan via museumatelierzaltbommel@gmail.com

‘Groeten uit de Bommelerwaard’

Maak je eigen Ansichtkaart met schilder- en druktechniek
vanaf 7 jaar
Di 9 juli / Stadskasteel Zaltbommel
Za 13 juli / Kasteel Ammersoyen
Do 15 augustus / Stadskasteel Zaltbommel
Za 17 augustus / Kasteel Ammersoyen

‘Bouw je eigen Kasteel’

Constructief bouwen met diverse materialen
vanaf 5 jaar
Do 11 juli / Stadskasteel Zaltbommel
Di 13 augustus / Stadskasteel Zaltbommel

‘Bommelerwaard K(l)ei-Goed’

Kleien en miniatuurlandschap bouwen met diverse materialen
vanaf 5 jaar
Di 16 juli / Stadskasteel Zaltbommel

‘Bommelerwaarder Schatkist’

Maak je eigen Souvenirdoosje met druk- en collagetechniek
vanaf 7 jaar
Zo 14 juli / Slot Loevestein
Do 18 juli / Stadskasteel Zaltbommel
Za 20 juli / Slot Loevestein
Zo 21 juli / Kasteel Ammersoyen
Zo 18 augustus / Slot Loevestein

De kosten voor de workshops zijn € 0,- per deelnemer. Bij de kassa koop je een toegangskaartje voor het kasteel, hier gelden de reguliere toegangsprijzen van de locatie. Museum Stadskasteel Zaltbommel 4 t/m 18 jaar € 3,50 – Kasteel Ammersoyen 4 t/m 18 jaar € 5,25 – Slot Loevestein 4 t/m 18 jaar € 9,50

Uiteraard zijn met het toegangskaartje ook de kastelen zelf en de expositie van het scholenproject ‘Schatten van de Bommelerwaard’, onder begeleiding van een volwassene met een geldig entreebewijs, te bezichtigen. Bij de kassa koop je een toegangskaartje voor de kasteellocatie, de kosten voor de inspirerende kinderworkshops van het MuseumAtelier Zaltbommel zijn € 0,- per deelnemer. Er zijn 8 plaatsen per workshop, reserveren kan via museumatelierzaltbommel@gmail.com

De lessen worden gemaakt door Het MuseumAtelier. Het MuseumAtelier ontwikkelt creatieve en inspirerende lessen gekoppeld aan thema’s en het culturele erfgoed voor kinderen en basisscholen.